Direktan reeksport – dozvoljen uz ograničenja

Direktan reeksport dozvoljen je Zakonom o spoljnoj trgovini, dok Zakon o deviznom poslovanju  ovaj oblik posla ne izjednačava sa redovnim uvozom/izvozom robe i usluga.

Rat u Ukrajini, pored humanitarne katastrofe uticao je na destabilizaciju poslovanje privrede na globalnom nivou. Sankcije koje su uvedene Ruskoj Federaciji, na direktan i indirektan način utiču na poslovanje naših privrednika koji se bave spoljnom trgovinom. Činjenica je da je veliki broj firmi primio avans za robu od firmi iz Rusije, ili je dat avans za nabavku robe iz Rusije. Zbog sankcija, zabrane kretanja kamiona sa robom koja je upućena u Rusiju, veliki broj privrednika je trenutno u ozbiljnom problemu.

Jedan od načina da se prevaziđe ovo komplikovano stanje, domaći privrednici vide u reeksportu i pronalaženju novih putnih ruta za isporuku ili prijem robe sa ove teritorije.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović