Analiza sporazuma o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Narodne Republike Kine

Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, usvojen 26. oktobra 2023. godine, predstavlja značajan iskorak u unapređenju ekonomskih odnosa dve zemlje. Ovaj sporazum, rezultat dugotrajnih pregovora, ima za cilj olakšavanje trgovinske razmene, povećanje investicija i jačanje saradnje u sektoru usluga. Istorijski posmatrano, Srbija i Kina imaju dugogodišnju ekonomsku saradnju, koja se intenzivirala u poslednjoj deceniji kroz brojne infrastrukturne projekte i strateška ulaganja, posebno u oblasti transporta, energetike i telekomunikacija. Sastavni deo Zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i naše zemlje je pomenuti  Sporazum.

Kontekstualizacija ovog sporazuma u širi okvir međunarodne trgovine ukazuje na njegovu važnost, ne samo za bilateralne odnose već i za pozicioniranje Srbije kao strateškog partnera u kineskoj inicijativi „Pojas i put“. Ovaj sporazum dodatno integrira Srbiju u globalne trgovinske tokove, omogućavajući joj bolje povezivanje sa tržištem Azije, dok Kina dobija povoljniji pristup evropskom tržištu putem Srbije.

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović