Pravila o poreklu robe za uspešan izvoz iz Srbije u Kinu

Sporazum o slobodnoj trgovini između Republike Srbije i Narodne Republike Kine, koji je stupio na snagu 1. jula 2024. godine, predstavlja značajan korak ka unapređenju ekonomskih odnosa između dve zemlje. Ovaj sporazum donosi brojne pogodnosti za srpske izvoznike, otvarajući vrata za povoljniji plasman robe na kinesko tržište. Ključni aspekt ovog sporazuma, pored ukidanja ili smanjenja carinskih dažbina, su pravila o poreklu robe, koja imaju direktan uticaj na odobravanje preferencijalnog tretmana prilikom izvoza.

Pravila o poreklu robe

Pravila o poreklu robe predstavljaju set kriterijuma koji proizvod mora ispuniti kako bi se kvalifikovao kao roba sa poreklom iz Srbije ili Kine. Samo roba koja ispunjava ove kriterijume može uživati pogodnosti preferencijalnog carinskog režima predviđenog Sporazumom. Pravila o poreklu su definisana u Glavi 3, članovima 22-47, kao i u aneksima 2, 3 i 4 Sporazuma.

Kada su u pitanju pravila o poreklu robe možemo definisati tri kategorije:

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović