Uslovi za sticanje srpskog preferencijalnog porekla i potrebna dokumentacija

Uslovi za sticanje srpskog preferencijalnog porekla proizvoda za izvoz  i potrebna dokumentacija za otvaranje obrasca EUR. i ST2.

  1. Uvod

S obzirom na sporazume o slobodnoj trgovini koje je zaključila Republika Srbija, pravilno utvrđivanje i dokazivanje preferencijalnog porekla robe ključno je za dobijanje povoljnih carinskih uslova pri izvozu. Ovi sporazumi omogućavaju srpskim proizvođačima i izvoznicima da svoje proizvode plasiraju na tržišta drugih zemalja uz smanjene ili ukinute carinske dažbine, pod uslovom da roba ispunjava kriterijume za sticanje preferencijalnog porekla. U ovom kontekstu, postoje dva glavna sistema pravila o poreklu:

  • Pan-evropska pravila o poreklu: primenjuju se na Sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, zemljama EFTA asocijacije, Turskom i shodno Sporazumu CEFTA 2006.
  • Pravila o poreklu robe po sporazumima sa zemljama carinske evro-azijske unije: koja se odnose na Rusku Federaciju, Republiku Belorusiju, Republiku Kazahstan, Kirgisku Republika i Republiku Jermeniju, (u daljem tekstu: EAEU).
  1. Sistemi pravila o poreklu robe

U oba sistema, roba može dobiti preferencijalni status kroz jedan od dva načina:

Molimo Prijava pristup ovom sadržaju. (Niste registrovani? Registrujte se)

Pitanja i odgovori

U svakom trenutku, pretplatnicima platforme dostupan je sistem poslovne pomoći. Ako imate pitanje iz ove ili neke druge oblasti, kliknite na dugme, ulogujte se (samo za pretplatnike platforme) i unesite pitanje.

Biljana Trifunović